zondag 28 februari 2016

Birth Of Joy - Get Well

Suburban, 2016

Live: Birth Of Joy & Breaking Levees

Metropool, Hengelo

Zaterdag 27 februari 2016 

 


Twee jaar na 'Prisoner' komt Birth Of Joy met zijn vierde lp/cd en gaat het trio weer uitgebreid de Nederlandse clubs af. Metropool in Hengelo is een van de leukste poppodia van Nederland en een van de eerste die door Birth Of Joy wordt aangedaan met de nieuwe plaat op zak.

Get Well
Om meteen met de deur in huis te vallen: die nieuwe plaat is het beste wat Birth Of Joy tot nu toe heeft uitgebracht. Niet dat er veel mis is met 'Make Things Happen', 'Life in Babalou' en 'Prisoner', maar 'Get Well' is diepgaander, veelzijdiger en meeslepender. De opzwepende sound is intact gebleven, maar er is meer ruimte gecreëerd voor langzamere tracks die stuk voor stuk erg sterk zijn. Afgewisseld met een paar zeer energieke uptempo nummers zoals we die van Birth Of Joy gewend zijn (een enkele keer doet het zelfs aan Zen Guerrilla denken), leidt het tot een gevarieerd maar coherent geheel

Dat de muziek van de bezetting gitaar-drums-orgel af ten toe refereert aan The Doors en in mindere mate Deep Purple, is geen enkel probleem. Birth Of Joy vervalt niet in citaten en heeft meer dan voldoende eigen smoel om ver te blijven van epigonisme. Rock & roll, boogie, psychedelica, bluesrock, hardrock en stonerrock, het is er allemaal op 'Get Well' en het is rete-retro, maar het draagt een onmiskenbaar Birth Of Joy-stempel.

Een bas is niet aanwezig maar wordt totaal niet gemist. Dat is vooral te danken aan het pompende orgel van Gertjan Gutman, dat voor een volle sound zorgt. Er is ook ruimte om cum laude afgestudeerde conservatoriumdrummer Bob Hogenelst zijn inventiviteit te laten tonen, maar binnen de songs; nergens leidt het tot maar enige vorm van egotripperij. Kevin Stunnenberg overtuigt als gitarist en als zanger.

'Get Well' is een verduiveld lekker album. De langzamere tracks leiden niet tot energieverlies en de plaat is goed opgebouwd. Er staat niet één minder nummer op. Dat maakt dat het moeilijk favorieten kiezen is, maar dat is een luxe-probleem. 

CD-presentatie
Op zaterdag 27 februari 2016 komt Birth Of Joy de nieuwe plaat voorstellen in Hengelo en vanavond zijn lp en cd voor de helft van de normale verkoopprijs te koop. Na afloop van het concert vinden beide items gretig aftrek. En dat zegt wat over het optreden dat eraan vooraf gaat. Want 'Get Well' mag dan een steengoede plaat zijn, het is nog altijd afwachten hoe de nieuwe nummers vallen bij het publiek en hoe die nummers passen bij het oude materiaal. In beide gevallen zit dat wel snor.

Opvallenderwijs staat de band geprogrammeerd in de kleine zaal van Metropool (in de grote zaal vindt een David Bowie-tribute plaats) en die is dan ook stijf uitverkocht. Birth Of Joy had in de grote zaal niet misstaan. Gutmans orgel staat helemaal rechts op het podium opgesteld en Stunnenberg staat uiterst links, waardoor het publiek een goed zicht heeft op de drumkunsten van Hogenelst. 


Vanaf het begin doopt Birth Of Joy de volle zaal om in een dampende ketel. Het duurt niet lang voordat een moshpit ontstaat en gedurende het concert keert dat fenomeen vaak terug. De band speelt al snel een gewonnen wedstrijd want het publiek is razend enthousiast. Birth Of Joy blijkt dan ook een zeer opwindende liveband.

Waar de muziek op 'Get Well' aan diepgang heeft gewonnen, geldt dat live ook zo. Waar menig bandje moeite heeft om het publiek bij de les te houden in rustiger passages of langzamere stukken, houdt dit trio de aandacht moeiteloos vast in songs als Meet Me At The Bottom en Get Well. Stunnenberg is een bevlogen linkerfrontman, al heeft hij aanvankelijk wat opmerkingen in huis die op wat chagrijn duiden. Naarmate het optreden vordert, verdwijnt dat echter. 

Muzikale minpuntjes zijn er wel. Zo zingt Stunnenberg een enkele keer vals en komt het orgelspel van Gutman minder goed naar voren dan op de platen. Daar staat tegenover dat de gitaar lekker luid in de mix staat en de energie die de band overbrengt op het podium nog veel beter tot zijn recht komt dan in de studio. Anderhalf uur duurt het concert, waarin ook wat ruimte is voor jams, en die vervelen geen moment. Zelfs de vermaledijde drumsolo ergens aan het einde van het optreden kan wel bekoren. Birth Of Joy treedt nog vaak op de komende tijd, dus gaat dat zien.

Breaking Levees
Het zou onterecht zijn om geen woord te wijden aan het voorprogramma, want dat is gewoon goed. Breaking Levees speelt een korte set met op Amerikaanse leest geschoeide rock. Het geluid is opvallend goed; alle instrumenten komen uitstekend naar voren en dat geldt ook voor de zang. Gitaristen Hector Wijnbergen en Thijs Elzinga nemen om beurten de fijn klinkende leadvocalen voor hun rekening.  


Het songmateriaal van Breaking Levees is solide en de ietwat belegen rock heeft live net dat scherpe randje dat nodig is om het interessant te houden. De band is bezig met het opnemen van een ep. Hopelijk weet men daarop de live-energie te vangen, zodat het resultaat van de studio-inspanningen niet te braaf wordt.

http://www.birthofjoy.com/ 

http://www.breakinglevees.com/





Geen opmerkingen:

Een reactie posten